Την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ρεύματος παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ το mononews.gr, αναφέροντας δύο τουλάχιστον εταιρείες που λόγω συσσώρευσης οφειλών, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Πρωτονοταρίου στο mononews , οι οφειλές στην αγορά ενέργειας αυξάνονται, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται «μπρα ντε φερ επιβίωσης» μεταξύ ισχυρών και αδύναμων προμηθευτών στην αγορά. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν σε υψηλό επίπεδο, από την ΡΑΕ πιέσεις προς τους προμηθευτές που έχουν οφειλές, για να βρουν λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες  Volton και Volterra έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι για τη Volterra οι τράπεζες αναζητούν αγοραστή και πραγματοποιούνται συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, καθώς ο όμιλος στον οποίο ανήκει (ΑΒΑΞ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι διατεθειμένος να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία.

Οι μικροί μη καθετοποιημένοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού χρειάζονται τεράστια κεφάλαια κίνησης για να αγοράζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά, χωρίς να έχουν τα οφέλη των καθετοποιημένων προμηθευτών που εξασφαλίζουν περιθώρια κέρδους από την παραγωγή. Γι’ αυτό και ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ΡΑΕ, να τους δοθεί  δυνατότητα νέων διακανονισμών στην περίπτωση που έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους.

Μάλιστα, εκπρόσωπός τους δηλώνει χαρακτηριστικά: “Το κράτος έχει στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση, η οποία βλέπουμε ότι δεν τελειώνει. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και στην αγορά ενέργειας για τους αυτόνομους προμηθευτές ενέργειας που επίσης πλήττονται από το υψηλό κόστος ενέργειας”.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι μεγάλοι προμηθευτές έχουν  αντίθετη άποψη, καθώς θεωρούν ότι η συσσώρευση τόσο των οφειλών όσο και των διακανονισμών, δημιουργεί στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά. «Εμείς για να αποπληρώνουμε τις οφειλές μας πληρώνουμε ένα κόστος σε δανεισμό, το οποίο το γλιτώνουν οι εταιρείες που επιλέγουν να συσσωρεύουν χρέη. Η δυνατότητα που τους δίνεται να διακανονίζουν ή να μην πληρώνουν τις οφειλές τους, τους δημιουργεί μικρότερο κόστος και έτσι μπορούν και προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια από τις συνεπείς εταιρείες, στεβλώνοντας τον ανταγωνισμό”, αναφέρουν. Ουσιαστικά, σημειώνουν, “οι οφειλές αποτελούν άτοκα δάνεια που αυθαίρετα κάποιοι παίρνουν από την αγορά».

Ο ρόλος της ΡΑΕ

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η ΡΑΕ προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και, σύμφωνα με πηγές, εξετάζει τα στοιχεία των προμηθευτών με βάση τις αρχές της διαχείρισης κινδύνου για τους διαχειριστές και με γνώμονα την ομαλή χρηματοδότηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, επιδιώκει την ίση μεταχείριση μεταξύ των προμηθευτών και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας της αγοράς, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες διαταραχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα διασφάλισης της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών.

Προτροπή της ΡΑΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ είναι να ασκηθεί πίεση και νομικά μέτρα σε βάρος των εταιρειών που οφείλουν τέλη χρήσης δικτύου.

Επίσης, από την πλευρά της ΡΑΕ, θα συνεχίσει να ασκείται πίεση κυρίως για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους οι οποίοι έχουν κάνει διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο στα υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι Διαχειριστές στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχαν σαφή και συγκρίσιμη εικόνα των οφειλών τους  και για το λόγο αυτό η ΡΑΕ ζήτησε επιπλέον αναλυτικά στοιχεία. Ειδικότερα, ζητήθηκε να καταγράψουν τις οφειλές ανά κατηγορία, ληξιπρόθεσμες, εγγυημένες και σε διακανονισμό και να πραγματοποιηθεί και επόμενη συνάντηση τις επόμενες μέρες.

Πηγή: mononews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *