“Μαύρες” προβλέψεις για τα ενεργειακά κόστη των δήμων

Τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος διαπιστώνουν ήδη οι δήμοι, από τους λογαριασμούς ρεύματος που πήραν για την κατανάλωση Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, και οι φόβοι που εκφράζονται είναι πως τα κόστη αυτά, για το τρέχον έτος, θα αυξηθούν περισσότερο από 100%.

«Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν το 90%, το απαισιόδοξο σενάριο τις ανεβάζει στο 210%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα είναι πολύ δυσοίωνη».

Το θέμα έχει τεθεί επιτακτικά από την ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση, έχει συζητηθεί και σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την επιχορήγηση των δήμων, ωστόσο τα συλλογικά όργανα των Ο. Τ. Α. δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν, εκφράζοντας ανησυχία ότι τα αυξημένα αυτά βάρη θα μετακυλιστούν, μέσω των δημοτικών τελών, στους δημότες.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα για το μέγεθος των αυξήσεων που ήδη διαπιστώνονται, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αυτό των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΥΑΟ, για την λειτουργία των αντλιοστασίων και της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού. «Το 2019 και το 2020 ήταν στις 615.000 ευρώ, το 2021 έκλεισε με 734.000 ευρώ, και η πρόβλεψη για το 2022 είναι ότι το ποσό θα κυμανθεί από 1.150.000 έως 1.330.000 ευρώ», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν και στα ενεργειακά κόστη των άλλων Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων του δήμου.

Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, προέτρεψαν τον κ. Μαυρίδη «να μην τρομοκρατεί τον κόσμο, που ήδη αντιμετωπίζει στους λογαριασμούς του σπιτιού μεγάλες αυξήσεις», και «να μην προαναγγέλλει έμμεσα αυξήσεις στα δημοτικά τέλη», αλλά, μέσω της ΚΕΔΕ και των αρμόδιων οργάνων, να πιέσουν οι δήμοι την κυβέρνηση να καλύψει τα αυξημένα κόστη». 

evrosonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *